Znanstveniki so odkrili gen, zaradi katerega se naši možgani starajo

Znanstveniki pravijo, da se naši možgani začno drastično starati, ko dosežemo 65 let. V raziskavi so znanstveniki indentificirali gen, ki kontrolira hitrost staranja možganov. Ugotavljajo pa tudi, da ta isti gen celo ščiti človekove možgane pred nevrološkimi boleznimi – vključno z demenco.

Možgani

 

GEN Z IMENOM TMEM106B

Gen, ki se imenuje TMEM106B, začne delovati pri 65 letu. Kmalu po temu, bodo ljudje, ki imajo slabo kopijo tega gena nevrološko starejši za vsaj 10 let od tistih ljudi, ki imajo dobro kopijo tega gena. To spoznanje bo zdravnikom omogočilo, da bodo lahko ugotovili, kateri ljudje so bolj nagnjeni k nevrološkimi boleznimi. Prav tako, pa bodo zdaj s tem spoznanjem lahko hitreje razvili zdravila, ki bodo omogočila, da se bodo človekovi možgani bolj zdravo starali.

Vodja raziskave Herve Rhinn je povedal, da je ta gen še vedno zelo majhen del, teh kompleksnih bolezni in, da se možgani tako ali pa drugače spreminjajo skozi staranje in so tako bolj dovzetni za možganske bolezni.

V preteklih letih so znanstveniki prav tako odkrili veliko genov, ki so povezani z Alzheimerjevo boleznijo, Parkinsovo boleznijo in z drugimi nevrološkimi boleznimi.

 

POTEK RAZISKOVANJA

Dva raziskovalca sta analizirala genetski zapis od 1200 umrli ljudi, ki niso bili diagnosticirani z nobeno od degenerativnih bolezni. Usmerili so se na nekaj sto različnih genov, ki so znani po hitrejšem upadu in rasti v dobi staranja. En gen, že prej omenjen TMEM106B je silovito izstopal. Obstajata dve obliki tega gena. Ena oblika je povezana z povečanim staranjem možganov, drugi alel pa zaustavlja pospešeno staranje. Ta gen se začne izražati, ko dosežemo 65 let takrat pa se pojavi tudi vsem nam znani stres. Znanstveniki pravijo, da če imamo dve dobri kopiji gena TMEM106B bomo ta stres zelo dobro prenesli, med tem ko bodo ljudje s slabima kopijama tega gena podlegli stresu in boleznim, ki so posledica staranja.