Znaki bolezni, ki so zapisani na obrazu

Vremenski vplivi lahko zelo vplivajo na izgled las in kože, vendar kaj če sonce in veter nista edina dejavnika, ki spreminjata kožo in lase?

Znaki bolezni se lahko pričnejo prikazovati skozi otečene dlesni, razpokane ustnice – kar pa lahko pomeni, da telesu primanjkuje določenih vitaminov in mineralov. V bistvu, pa telo pošlje svoje opozorilne znake, veliko prej, preden se v našem telesu razvije bolezen.  Pogosto pa so spodaj opisani znaki bolezni, ravno to, na kar bi, pri jutranjem pogledu v ogledalo, morali biti pozorni.

Znaki bolezni, ki so zapisani na obrazu

znaki bolezni

Otečene dlesni

Težave z dlesni lahko povzroči širok spekter dejavnikov, ki se gibljejo od pomanjkljivega ščetkanja zob pa vse do pomanjkanja vitamina C. S pravilnim in doslednim vnosom vitamina C v telo, se lahko težave z dlesni zares umirijo. Raziskave pa kažejo, da naj bi stres zelo vplival na težave z zobmi.

Pordela lica

Čeprav mislite, da ste oseba, ki v neprijetni situaciji velikokrat zardi, se lahko v ozadju skrivajo znaki bolezni, imenovane Rozacea, ki je kronična vnetna kožna bolezen, za katero so značilni zardevanje obraza, razširjene žilice, rdečina obraza in v hudih primerih tudi gomoljasta odebelitev nosu.

Prhljaj

Če se nikakor ne morete znebiti prhljaja, je to morda zaradi pomanjkanja maščobnih kislin, antioksidantov in B6 vitaminov. Če boste v vašo prehrano aktivno vključevali zelenjavo, pili zeleni čaj, bo to morda celo bolj učinkovito, kakor šampon za lase proti prhljaju.

Zatečene oči

V intervju je Dr. Bassam Zeina, dermatolog, povedal, da je eden izmed glavnih razlogov za zatečene oči lahko povezan z znaki bolezni ledvic.

Povezano: 10 navad, s katerimi škodujemo našim ledvicam

Suhi lasje

Čeprav so lasje velikokrat izpostavljeni soncu, sušilniku za lase, likalniku… obstaja tudi možnost, da v telesu primanjkuje hranilnih snovi. Pomanjkanje vitamina A, ki se nahaja v beta karotenu ali pa premajhen vnos maščobnih kislin lahko pripelje do izsušene kože in las. V tem primeru je pomemben vnos živil kakor so ribe, zelena zelenjava in rumeno sadje, ki bodo povrnila sijaj kože in las.

Povezano: Kako dnevno vnesti vse potrebne vitamine in minerale.

Bled ali potemnjen jezik

Med tem, ko je jezik blede barve, lahko indikator pomanjkanja železa, je potemnjen jezik posledica pomanjkanja kompleksa vitaminov B. Čeprav lahko znaki bolezni, ki jih povzroča pomanjkanje vitaminov B, vodijo do resnejši težav z zdravjem, je vitamin B zares lahko najti v hrani – mlečni izdelki, meso, oreški in listnata zelenjava.

Suhe in razpokane ustnice

Razpokane ustnice in razpoke na kotičku ust – sta velikokrat posledica dehidracije in izpostavljenosti vetru. Vendar sta tudi opozorilna znaka, da bi morali v prehrano vključiti A, B in C vitamin.

Akne

Pojav aken lahko razdelimo na 14 različnih delov oz. točk obraza, to je ena izmed filozofij, za kateri stoji zemljevid človeškega obraza. Znaki bolezni se lahko pojavijo na različnih točkah obraza:

  • Točka 1 in 3 – čelo: Ta cona je tesno povezana z mehurjem in prebavnim traktom. Izbruh aken, na teh dveh točkah lahko pomeni dehidracijo in pomanjkljiv vnos polnovredne hrane.
  • Točka 2 – sredina čela: Na sredini čela, med obrvema se nahaja točka, povezana z ledvicami. Pojav aken na tem področju lahko razlagamo, zaradi precejšne količine zaužitega alkohola ali pa pomanjkanja vitaminov.
  • Točka 4 in 10 – ušesa: Ušesa so zares občutljivo območje, ki je povezano z jetri. Če pa opažate, da so vaša ušesa vroča, morda razlog zato tiči v prevelikem vnosu kofeina in alkohola.
  • Točka 5 in 9 – lica: Pojav aken na licih strokovnjaki povezujejo z znaki bolezni dihal – zamašen nos.
  • Točka 6 in 8 – oči: Oči so povezane z jetri, temne vrečice pod očmi lahko velikokrat pomenijo dehidracijo in slabo izločanje vode.
  • Točka 7 – nos: Če nos velikokrat pordi in se na njemu pojavijo akne, lahko pomeni to v veliki večini primerov, povišan krvni tlak.
  • Točka 11 in 13 – čeljust: Pojav aken na čeljusti, je povezan s težavami menstrualnega cikla ali pa s težavami jajčnikov
  • Točka 12 – brada: Izbruh aken na bradi lahko pomeni, da je telo hormonsko neuravnovešeno.
  • Točka 13 – vrat: Akne se na vratu pojavijo zaradi stresa.

Povezano: Kako se znebiti brazgotin, ki so nastale zaradi aken. 

znaki bolezni