Zelišča za čaj in njihova zdravilna moč

Zelišča za čaj, so čudovita pridobitev na našem vrtu in jih lahko uporabimo v dobro bit našemu zdravju. Podajo nam čudovit aromatičen okus, ki ima prav tako zelo blagodejne učinke na naše telo.

zelišča za čaj

 

ZELIŠČA ZA ČAJ – VSEH VRST

  • SIVKA

Sivka ima čudovit okus. Čaj, ki ga lahko naredite iz sivke ima sladek in aromatičen okus. Priporočljiv pa je tudi za ljudi, ki si želijo umiriti misli in za ljudi, ki trpijo za glavoboli, saj sprosti napetost.
– Sivka zelo dobro raste na soncu, v suhi zemlji.

 

  • CITRONKA

Med zelišča za čaj spada tudi citronka. Za čaj se uporabljajo listi. Nekatere iz med njenih prednosti so: boljša prebava, omili bolečine in pomaga pri težavah z astmo..
– Ta osvežilna in kisla rastlina je zelo preprosta gojenje. Potrebuje veliko sonca in ne preživi zime, če temperature pade na -10°C je velika verjetnost, da vam bo rastlina umrla.

 

  • META

Meta je ena izmed najbolj priljubljenih v kategoriji – zelišča za čaj. Prav tako je ena izmed najbolj hvaležnih rastlin za gojenje. Metin čaj se bojuje s prebavnimi težavami in trebušnimi krči. Poleg tega pa poveča apetit in ima zelo osvežujoč okus.
– Meta je robustna rastlina in se zelo hitro razraste. Raste v vlažni zemlji in potrebuje malo sonca.

  • NAVADNA MELISA

Navadna melisa je zares podobna meti, vendar ima poseben okus po limoni. Svoj okus daje čajem in sladoledom. Veliko ljudi pa uporablja meliso tudi za vsakodnevno kuhinjo.
– Melisa zelo dobro raste v suhi zemlji in ne prenaša dobro konstantne sončne svetlobe. Če jo sadimo zunaj, pozimi umre, vendar znova zraste, ko nastopi pomlad.

 

  • INGVER

Ingverjev čaj je zelo popularna rastlina v Južni in Vzhodni Aziji. Pri ingverju lahko za čaj uporabimo njegove korenine in liste. Ingver je visoko spoštovana rastlina starodavne kitajske medicina. Sam po sebi je močan antioksidant in ima antibakterijske značilnosti. Zato ga ljudje uporabljajo za lajšanje prehlada in gripe ter za izboljšanje prebave.
– Ingver je zares preprost za gojenje, saj lahko praktično pozabite nanj, dokler ne zraste. Gojimo ga na blagi sončni svetlobi in v vlažni prsti.

 

  • TIMIJAN

Čeprav ga veliko ljudi ne bi uvrstilo v kategorijo – zelišča za čaj, je zelo učinkovit pri vnetju grla in pri lajšanju želodčnih težav. Za čaj uporabimo liste, če pa timijan požene tudi rožice, jih prav tako lahko dodamo v čaj.

 

  • KAMILICA

Čudovita rožica, ki nekoliko spominja na marjetico in ima saden vonj. Tradicionalno ga ljudje uporabljajo za boljši spanec in pomiritev. Čaj raje pripravite iz majhnih belih in rumenih cvetov, kakor iz listov. Obstajata dve vrsti kamilice – rimska in nemška. Rimska kamilica ima zares močan okus, ko jo pripravimo v čaju.
– Kamilica obožuje peščeno prst in veliko sonca. V poletnih časih, za rastje potrebuje veliko vode.

 

  • STEVIJA

Listi stevjie so zelo sladki in jih lahko prav tako pripravimo v čaju. Stevija je varno in naravno sladilo ter ga uporabljajo vsi ljudje, ki si želijo nadomestka sladkorja prav tako pa tudi diabetiki.
– Stevija raste v topli klimi in ne tolerira mraza, zato jo lahko med zimo gojite na okenski polici.

 

  • MAJARON

Najboljši prijatelj v kuhinji. Ima saden in kisel okus, rahlo pa spominja na meto. Majaron pa vsesplošno pomaga pri zdravstvenih težavah – izboljša prebavo in želodčne težave, pomaga pri slabemu apetitu, žolčnih kamnih in trebušnih krčih.
– Dobro raste na popolni sončni svetlobi, lahko pa ga tudi posadite v senco. Majaron za svojo rast potrebuje suho prst.

 

  • ROŽMARIN

Rožmarin prav tako uvrščamo med zelišča za čaj, saj pomaga pri prebavi in se obnaša kot antioksidant ter brani telo pred srčnimi boleznimi in rakom.
– Rožmarin, kot mediteranska rastlina, obožuje suho zemljo in veliko sončne svetlobe.

 

  • NAVADNI KOMARČEK

Za čaj uporabimo semena. Najbolj je učinkovit pri napenjanju, vetrovih in pri sindromu razdražljivega črevesja.
– Za rast potrebuje vlažno zemljo in malo sonca.

 

  • ŠENTJANŽEVKA

Šentjanževka je sestavni del našega članka – zelišča za čaj, saj pripomore pri duševnih motnjah, kot so: nespečnost, anksioznost, depresija. Ima pa tudi nekatere stranske učinke – prebavne težave ali pa utrujenost.

komarček zelišča za čaj

  • ŽAJBELJ

Antiseptični žajblov tonik je odlična odrešitev za tiste, ki trpijo z razjedami v ustih in za suhim in vnetim grom. Žajbljev čaj prav tako pomaga pri Alzheimer-jovi in depresiji. Zmešajte eno čajno žličko svežega žajblja in eno čajno žličko posušenega žajblja in ga 3-5 minut namakajte v vroči vodi. Nato ga odcedite in v čaj za okus zmešajte žličko medu.
– Za gojenje žajblja je bistveno, da ga konstantno zalivate.

 

  • BAZILIKA

Najboljša za čaj je sveta bazilika, v čaj lahko tudi dodate med in ingver. Čaj iz bazilike je odličen za sproščanje stresa in je v kombinaciji z medom in ingverjem odličen za kašelj, astmo in prehlad. Pitje čaja iz bazilike je odlično za ljudi z visokim krvnim pritiskom in za ljudi s srčnimi težavami. Čaj pa ljudje prav tako uporabljajo za slab zadah.
– Sveta bazilika je tropska rastlina zato ima posledično rada visoke temperature, tam nekje med 20 in 30°C.

 

  • MAČJA META

Je zelo rahel sedativ in je zato zelo pomirjujoča. Čaj iz mačje mete je odličen priboljšek po zelo napornem dnevu. Pomaga pri prebavnih težavah – driska. Mačja meta pa tudi omili probleme z nespečnostjo in sprošča glavobole. Če pa ste pravkar prenehali s kajenjem, bo čaj iz mačje mete zmanjšal vašo potrebo po nikotinu. Za čaj se uporabljajo listi kakor tudi rožice.

 

NASVETI

  • Zgoraj opisana zelišča za čaj so predlog in jih lahko izberete na podlagi tega, kaj je vam najbolj všeč in pa seveda je odvisno od tega, koliko prostora za gojenje zelišč imate.
  • Zelišča za čaj lahko uporabite sveža ali pa posušena.
  • Iz rastline nikoli ne odtrgajte preveč listov, saj jo lahko s tem obsodite na propad.
  • Zelišča za čaj niso namenjena, da bi na njih uporabljali kemične pesticide, saj si želimo živeti čimbolj v sožitju z naravo in v naše telo vnašati čimbolj naravne stvari.

zelišča za čaj