Strupena embalaža, ki spreminja zdravo hrano

Vsa pridelana hrana, ki ji pojemo… mora biti nekako embalirana. Saj embalaža nedvomno ščiti hrano na svoji poti iz proizvodnje do trgovine in iz trgovine do doma. Mogoče si mislite, da jeste zdravo hrano, pa pomislite še enkrat.

strupena embalaža

Strupena embalaža skupaj z nami na poti iz trgovine do doma

Pa naj bo to sendvič, solata, napitek iz sadja ali pa salama, ki jo kupite narezano v plastičnem pakiranju. To je vse pridelana hrana, ki jo dojemamo kot zdravo pa se vendar, preden pride do naših ust, embalaža v stiku s toploto spusti določene kemikalije.

Embalaža, ki je sestavljena iz polimerne plastike, v stiku s toplo pripravljeno hrano izmenja vse svoje tekočine. Medtem pa večina ljudi velikokrat prej izbere cenejšo opcijo olivnega olja, ki pride v plastenki, kakor tisto, ki je spravljeno v zares privlačni steklenici.

Vsa konzervirana hrana pa pride skupaj z epoksi smolo, s katero prevlečejo konzervo – epoksi smola pa ima v tem primeru zares širok spekter uporabe od tega, da je sestavina v skoraj vseh lepilih do plastičnih prevlek.

Zares širok nabor vseh možnosti za pakiranje, ki je na voljo vsem proizvajalcem hrane, je zares futurističen in napreden. Ta plastična embalaža pa je prevlečena s slojem kemikalij – aluminijev borat, sulfonična kislina, ….

Prav tako pa proizvajalci plastičnih embalaž odkrivajo že prej imenovane futuristične rešitve, kakor so embalaža ‘proti-rosenju’, ki omogoča, da se hrana kot je med in čokoladen preliv, ne primeta na embalažo.

Znano je da, bilo revulucionarno odkritje – LiquiGlide, mišljeno za premaze vetrobranskih stekel in letalskih kril, kasneje pa so ga uvedli tudi v proizvodnjo razno raznih pakiranj, pa naj bodo to plastična ali pa kovinska pakiranja. S tem, ko ga nanesejo na notranjost embalaže, so stene popolnoma navlažene, tako da lahko vsebina brez naprezanja skoraj pade iz embalaže.

Lahko se stavimo, da ste se velikokrat počutili prevarane, ko niste mogli iz plastenke za ketchup pridobiti zadnjih ostankov – pri tem pa ste bili morda priča revolucionarnem odkritju imenovanem LiquiGlide. Zanimivo je, da sestavine same embalaže niso nikoli omenjene na samem pakiranju živil.

strupena embalaža

Britanska neodvisna organizacija ugotavlja…

Po podatkih raziskave britanske neodvisne organizacije je legalno uporabljenih 175 strupenih kemikalij za izdelavo embalaže, ki je potem takem v neposrednem stiku s hrano (folije, plastične posodice, pločevinke…)

Večina teh 175 snovi je bilo na podlagi drugi številnih prepoznanih kot kancerogene, mutagene ali pa reprotoksične. Druge pa so poznane kot snovi, ki motijo naravno delovanje hormonov, tako imenovani endokrini motilci. Tretja skupina kemikalij pa je za izdelavo embalaže za pakiranje poznana kot obstojna in bioakumulativna.

Medtem pa je Evropska komisija, 23.8.2017 objavila osnutek regulacije ‘Bisfenol a, v premazih in v plastičnih masah, ki so v neposrednem stiku s hrano.’
V katerem navajajo specifično zgornjo mejo 0,05 mg/kg dodanega Bisfenola a v različne premaze, ter izdelavo plastičnih embalaž, ki so namenjene za shranjevanje živil.
V sami regulaciji pa ne najdemo vse bolj in bolj potrebne prepovedi uporabe BPA za embalažo, ki bo kasneje prišla v stik s hrano.

Osvežimo, kaj je bisfenol A in katere so te strupene kemikalije uvrščene na seznam…

  • BISFENOL A

To je organska spojina, ki se uporablja za izdelavo polikarbonatne plastike in epoksi smole. Nahaja se v plastenkah za vodo, skodelicah za shranjevanje, krožnikih…
Izpostavljenost bisfenolu A pa vpliva na delovanje možganov, povzroča motnje hormonov, povečuje tesnobna stanja in kar je najbolj pretresljivo škoduje jetrom. Poleg tega pa neodvisne organizacije BPA povezujejo s kardiovaskularnimi boleznimi in sladkorno boleznijo.

  • FORMALDEHID

Je organska kemijska spojina. Uvrščen pa je med možne povzročitelje raka pri človeku in začetnike alergij, motilce hormonov. Uporaba formaldehida za izdelavo plastičnih embalaž pa je seveda v tem primeru dovoljena in največkrat uporabljena v plastenkah.

  • FTALATI

So estri ftalne kisline in alifatskih alkoholov, ki jih dodajajo polimerom v plastičnih masah za povečanje gibljivosti. Na človeško telo delujejo kot motilci hormonov in potencialno povzročajo feminizacijo moških. Prav tako pa je dokazana njihova rakotvornost, ki se kaže v obliki raka dojk in raka na modih, med drugimi pa manjšajo tudi plodnost pri moških.

  • TRIKLOSAN

Je organska spojina. Kakor druge tudi triklosan deluje kot motilec hormonov in vpliva na kardiovaskularne mišice. Raziskava ameriške univerze je pokazala, da se je med poizkusom z mišjo, po eni dozi triklosana, njena funkcija srčne mišice zmanjšala za 25%.

Strokovnjaki opozarjajo:

 Triklosan najdemo v vsakem domu, prav tako pa je prisoten tudi v okolju. Naša odkritja so močen dokaz, da je ta kemikalija zares škodljiva za okolje, kakor pa tudi za človeško zdravje.

in še seveda mnogo drugih s podobnimi učinki na človeško zdravje.

strupena embalaža

Kako so živila povezana z nanotehnologijo?

Hrano, ki je bila pridelana, predelana ali pa pakirana z uporabo nanotehnologije, imenujemo nanohrana. Začetek uporabe nanotehnologije sega v leto 2000, z nastankov prvih nanotehnoloških laboratorijev. Z letom 2004 je bilo zabeleženih 180 različnih vrst uporabe nanotehnologije. Do leta 2007 pa je na tržišču bilo že od 150 do 600 vrst nanohrane. Pojavila pa se je tudi nanotehnološka embalaža za živila in namreč, kar 500 različnih vrst. Če so le v treh letih zabeležili takšen vzpon, si lahko le zamišljamo, kakšen vzpon je nanotehnologija doživela v desetih letih.

Obstaja razlog za skrb?

Z nanotehnologijo se pojavlja tudi potencialni problem v nanodelcih, ki se nahaja ravno v njihovi majhnosti, saj so namreč v razmerju 1 : 10 000 v primerjavi s človeškim lasom. In so bolj reaktivni in še bolj bioaktivni, kakor večji delci iste substance. To pomeni, da lahko končajo tam, kjer ni možno, da bi končali ti večji delci – človeške celice, tkiva in organi, kjer se akumulirajo do nastanka bolezni.

Za primer vzemimo cinkov oksid, za katerega je potrjeno, da v laboratorijskih živalih povzroča lezije v jetrih, srcu in trebuhu. Medtem, ko še druge raziskave nakazujejo na to, da lahko nanodelci titanovega oksida poškodujejo genetski zapis in poškodujejo celično delovanje.

Kaj lahko storimo?

Zagotovo lahko z domačo kuho zmanjšamo izpostavljenost kemikalijam, ki jih s sabo prinese embalaža. V domačem okolju pa za rezanje hrane uporabljajmo lesene podlage, kuhajmo z leseno kuhalnico in jejmo iz keramičnih krožnikov. Torej se posvečamo uporabi materialov, ki imajo že zgodovinsko preverjeno varno uporabo.

  • V naslednjem prispevku pa lahko pričakujete vse o tem, kako so proizvajalci izrabili trend uporabe lesenih izdelkov, za izdelavo izdelkov, ki so le poceni imitacija lesa.  

Čeprav govorimo o nezanesljivih nanodelcih v obliki aditivov ali pa o dobro založenemu laboratoriju s kemikalijami od kjer svoje ugotovitve posredujejo neposredno v proizvodnjo embalaže za hrano, se postavlja očitno vprašanje.

Koliko odmerkov teh snovi bo z vnosom v telo odločilnih za upad odpornosti in nastanek bolezni?

Prav tako pa lahko odprtih misli razmislimo o tem, da inženirsko oblikovane kemikalije, zapakirane na ravno pravi način, aktivirajo ali pa blokirajo funkcije v človeškem telesu. Te pa vodijo k številnim zdravstvenim težavam, vključno z: debelostjo, sladkorno boleznijo, nastankom raka, kardiovaskularnih bolezni in k drugim motnjam spolnega razvoja.

Z odprtimi mislimi pa ob prispevku tudi razmislimo o tem, zakaj postajajo pšenični izdelki zmeraj bolj nevarni in katera sol je za zdravje najboljša… in z manjšimi spremembami omejimo izpostavljenost kemikalijam, ki nam jih ponuja embalaža za živila. To bo namreč zares dobra odskočna deska za začetek bolj zdravega in za prihodnost boljšega življenjskega sloga.

strupena embalaža

Povezave, ki naredijo ta prispevek verodostojen…