Rastline, ki očistijo dom vseh toksinov

Osvežite zrak, kar z rastlinami. Rastline bodo očistile vaš zrak vseh neželenih toksinov in onesnaževalcev prostora – poleg tega pa še lepo izgledajo.

Tudi vaš oglas je lahko tukaj

NASA je bila prva, ki je naredila raziskavo ter jo kasneje tudi objavila in namreč o povezavi čistega zraka z rastlinami. V poznih osemdesetih letih je NASA pričela z raziskovanjem, kako bi lahko očistila zrak v vesoljskih poslopjih. Nasina odkritja so pripeljala do spoznanja, da lahko rastline očistijo zrak, ki ga dihamo, vseh škodljivih toksinov. Onesnaževalci prostora so resna stvar in jih uvrščajo med pet največjih okoljskih tveganj za človeško zdravje. Torej iz vesoljske ladje do vaše dnevne sobe z 10 rastlinami, ki ustvarjajo zdrave pogoje za naše zdravje.

RASTLINE, KI OČISTIJO ZRAK VSEH ŠKODLJIVIH TOKSINOV

  • PALMA  AREKA

To je mala palma, ki prvotno izhaja iz Madagaskarja. Palma areka potrebuje prostor, kjer bo iz sence pridobila veliko sončne svetloba.

Katerih toksinov bo s to rastlino v prostoru manj: benzena, ogljikovega monoksida, formalheida, trikloroetilena in ksilena.

  • ALOE VERA

To so rastline, ki obožuje sončno svetlobo, očisti prosto in med drugimi v svojih listih vsebuje tudi gel, ki celi ureznine in opekline

Katerih toksinov bo s to rastlino v prostoru manj: formaldehida in benzena, ki se pogosto nahajata tudi v čistilih in barvah.

  • DRACENA REFLEXA

Ta gospodična v rdečem ima zmožnost, da zdraste kar do stropa in obstaja 40 različnih vrst te rastiline. Dracene reflexe pa vsekakor ne namestite v vašem domu, če imate hišne ljubljenčke.

Katerih toksinov bo s to rastlino v prostoru manj: ksilena, trikloroetilena in formaldehida, ki jih v prostor vnašamo skozi lakove za lase in bencinom.

  • ČOPASTA ZELENČICA

Ta hvaležna rastlina požene majhne bele cvetove in preživi tudi, če jo pozabite zaliti. Varna pa je tudi za hišne ljubljenčke.

Katerih toksinov bo s to rastlino v prostoru manj: formaldehida in CO2-ja.

  • BENJAMIN

Fikus potrebuje malo več nege kakor čopasta zeliščnica – potrebuje posredno svetlobo in izsušitev zemlje, preden ponovno zalijete. Če boste zanjo pravilno skrbeli pa vam bo kot čistilec zraka služila več let.

Katerih toksinov bo s to rastlino v prostoru manj: formaldehida, benzene in trikloroetilena, ki običajno spremljajo nove preproge in pohištvo.

  • SPATIFIL

Tudi vaš oglas je lahko tukaj

Manjša rastlina, kakor nekatere na tem seznamu, vendar pa vas s svojo majhnostjo ne bo prikrajšala s čistim zrakom. Spatifil cveti poleti in potrebuje tedensko zalivanje ter senco.

Katerih toksinov bo s to rastlino v prostoru manj: formaldehida, benzene in trikloetilena.

  • NAVADNI BRŠLJAN

Ta rastlina ima rada zelo mokro zemljo in zelo malo svetlobe.

Katerih toksinov bo s to rastlino v prostoru manj: benzena, ogljikovega monoksida, formaldehida, trikloroetilena in plesni, ki povzročajo alergije.

  • TAŠČIN JEZIK

Taščin jezik ima raje suhe pogoje in nekaj sonca.

Katerih toksinov bo s to rastlino v prostoru manj: benzena ter formaldehida, najdemo pa ju v produktih za čiščenje, toaletnemu papirju, robčkih in pa v produktih za osebno nego.

  • AGLAONEMA

Aglaonema izhaja iz azijskih tropskih gozdov. Ta rastlina ima čudovite cvetove prav tako pa na njej zrastejo tudi jagode.

Katerih toksinov bo s to rastlino v prostoru manj: benzena, ogljikovega monoksida, formaldehida in trikloroetilena.

  • ZLATI POTOS

Rastline, kot je zlati potos lahko nasadimo v visečo košaro in opazujemo kako se vije proti tlom. Zlati potos je zelo hvaležna rastlina in jo lahko gojimo v kateremu koli pogoju z izjemo na direktni sončni svetlobi.

Katerih toksinov bo s to rastlino v prostoru manj: formaldehida, ksilena, toluen, benzene in ogljikovega monoksida.

KJE SE V NAŠEM DOMU NAHAJAJO ŠKODLJIVI TOKSINI:

BENZEN NAJDEMO V : plastiki, pesticidih, tkanini in cigaretnemu dimu.

FORMALDEHID NAJDEMO V: detergentu za pomivanje posode, čistilih za preproge, lepilih, barvah in sredstvih za impregnacijo obutve ter oblačil, mehčalcih in dezodorantih.

EKSILEN NAJDEMO V: barvilih, parfumih, čistilnih sredstvih, razredčilih in lakih.

OGLJIKOV MONOKSID: sprošča se iz plinskih grelnikov, peči, štedilnikov in iz grelnikov vode.

TOLUEN NAJDEMO V: kozmetičnih izdelkih, odstranjevalcih laka, lakih za nohte, cigaretnem dimu in v plastenkah.

Morda vam bo všeč tudi