Mleko – 5 nasvetov za uporabo na vrtu

Veste kako lahko uporabite mleko na vašem vrtu? Možnosti uporabe je zares veliko – od naravnega fungicida do gnojila za vaše rastline na vrtu.

Tudi vaš oglas je lahko tukaj

mleko

Mleko kot naravni fungicid

Mleko lahko uporabimo za uspešen boj proti glivičnim boleznim – plesen, gniloba in oidij.
Mešanico mleka in vode pripravite tako, da zmešate en del mleka in tri dele vode.

Primer: če potrebujete 4 decilitre ‘naravnega fungicida’, boste zmešali 1 deciliter mleka in 3 decilitre vode.

Najbolje pa deluje, če mešanico poškropite takrat, ko bo sonce visoko na nebu. Mešanico vode in mleka pa je najbolj priporočljivo uporabiti kot preventivo in ne kot zdravilo.

Kako izboljšati prst?

Starodavna praksa uporabe mleka za izboljšanje zdravja prsti je postala spet popularna po nekaj pozitivnih poročilih raznih raziskav. V raziskavi so dokazali, da uporaba mleka vpliva na boljšo absorpcijo vode in zraka, prav tako pa se z uporabo mleka izognemo potencialnim boleznim, ki pretijo rastlinam.

Tudi vaš oglas je lahko tukaj

Mleko kot gnojilo

Mleko je zelo dober vir kalcija in ga je zato občasno priporočljivo uporabiti na rastlinah. Mleko lahko uporabljamo za paradižnik, papriko, bučke, špinačo, peteršilj in peso. Za gnojilo v razpršilko zmešajte polovico mleka in polovico vode in poškropite po listih in okoli rastline. Paradižnik razvije glivično bolezen, če ima na svojih listih preveč tekočine. Zato pa, če listi na rastlini paradižnika, ne bodo vpili mešanice z mlekom, jih preprosto obrišite.

Bolezen paradižnika

Rastlino paradižnika lahko napade, kar nekaj različnih bolezni – uvelost, rja, mozaični virus… Recept za naravno zdravilo proti tem boleznim je, da zmešate 2 decilitra posnetega mleka z litrom vode. To mešanico z razpršilko, razpršite po celotni površini, vključno s spodnjo stranjo listov.

Mleko kot zatiralec listnih uši

Z mlekom lahko končamo boj z ušmi na našemu vrtu. Z 50/50 mešanico vode in mleka lahko povečamo odpornost rastline na uši.

Na vrtu pa boste morda tudi našli uporabnost, ki jo nudi kurkuma… 

Morda vam bo všeč tudi