Kis – 8 nasvetov, kako uporabiti kis na vrtu in okoli njega

Kis ponuja mnogo možnosti za uporabo. Uporaba kisa na vrtu lahko naredi čudeže, zato si poglejte teh 8 nasvetov – kje, zakaj in kako ga uporabiti.

Tudi vaš oglas je lahko tukaj

kis

KIS IN NJEGOVA MAGIČNA UČINKOVITOST

S KISOM LAHKO ODSTRANITE PLEVEL IN TRAVO, KI RASTE MED TLAKOVCI

S kisom nad plevel in travo, ki rasteta med tlakovci ali pa po steni… Za zatiranje plevela in trave preprosto dajte nekaj belega kisa v razpršilko in ga razpršite po neželenih rastlinah okoli vašega doma.

ZNEBITE SE MRAVELJ

S kisom efektivno odganjamo mravlje iz vrta in pa iz našega doma. Uporabite lahko beli prav tako pa tudi jabolčni kis. V razpršilko zmešajte polovico vode in polovico kisa. Ker ima kis zelo močan in poseben vonj se bodo mravlje izogibale površin, kjer ste razpršili mešanico kisa in vode.

PODALJŠAJTE ŽIVLJENJSKO DOBO REZANEGA CVETJA

Za podaljševanje življenjske dobe rezanega cvetja v liter vode zmešajte dve čajni žlički kisa in eno čajno žličko sladkorja.

ZAŠČITA PRED MUŠICAMI

Da bi obvarovali košare nabranega sadja pred mušicami boste potrebovali en kozarec vode, pol kozarca jabolčnega kisa, ¼ kozarca sladkorja in pa eno čajno žličko melase (sladila). Vse skupaj zmešajte v posodo in jo obesite na drevo, katerega napadajo mušice ali pa jo preprosto postavite zraven nabranega sadja, saj bo preusmerjala pozornost mušic stran od sadja. Podobno rešitev lahko tudi uporabimo za muhe.

Tudi vaš oglas je lahko tukaj

KISLOLJUBNE RASTLINE OBOGATITE S KISOM

Kis obogati zemljo in rastline, ki rastejo v njej in obožujejo kislo zemljo – gardenije, azaleje in pa rododendrone. Zmešajte en kozarec belega kisa z tremi litri vode, nato s to mešanico zalijte vaše rastline.

OČISTITE RJO IZ VAŠEGA VRTNEGA PRIBORA

Preprosto namočite vaš vrtni pribor v nerazredčen kis in ga tam pustite nekaj minut, nato pa ga očistite in sperite.

*S kisom pa lahko tudi očistite ptičjo hišico na vašem vrtu.

S KISOM NAD GLIVIČNE OKUŽBE RASTLIN

S kisom lahko tudi obvarujemo naše rastline pred plesnijo in glivicami. Recept za preventivo ali pa tudi kurativo je preprost – zmešajte eno čajno žličko kisa v kamiličen čaj in z razpršilko razpršite po rastlinah.

ODSTRANIMO POLŽE Z NAŠEGA VRTU

Polži in kis niso najboljši prijatelji, zato lahko te škodljivce in zajedavce naše solate odstranimo iz vrta s pomočjo kisa. V razpršilko preprosto zmešajte en del vode in en del kisa ter ga razpršite po polžih – uporabite lahko jabolčni kis prav tako pa tudi lahko uporabite bel kis.

Preizkusite pa lahko tudi uporabo boraksa – naravnega minerala na vrtu…. 

 

 

Morda vam bo všeč tudi