Gratinirane testenine z jurčki in pečeno slanino

Jesen je že potrkala na vrata in tako so z njo prišle tudi gobice, takšnih in drugačnih velikosti – majhne ter velike. Ker z jesenjo pride tudi želja po malo bolj konkretnih jedeh, smo za vas ustvarili recept za gratinirane testenine z jurčki in pečeno slanino. Okusi se prepletajo od sladkega, slanega pa vse do čudovitega okusa po prekajeni slanini. Seveda pa jurčki v takšnih jedeh tudi poskrbijo za posebno kremasto teksturo, sploh če jih pripravimo s smetano – pa naj bo to v juhi, omaki…

Tudi vaš oglas je lahko tukaj

Gratinirane testenine z jurčki in pečeno slanino

Ta recept ni posebno težak in ga lahko pripravijo začetniki, prav tako pa tudi pravi gurmani, saj ta jed v sebi skriva mnogo čudovitih okusov, ki jih ni vredno zgrešiti. Ta jed je pripravljena v relativno hitrem času, v roku ene ure – 45 priprave s kuhanjem in 15 minut pečenja, količine navedene spodaj pa nasitijo približno 4 lačne trebuščke.

gratinirane testenine

Sestavine za gratinirane testenine z jurčki in pečeno slanino:

 • Dve srednje veliki čebuli,
 • 3-4 stroki česna,
 • 30 g masla,
 • Žlica kokosovega olja (poljubno),
 • Začimbe (peteršilj, bazilika, cimet, kumina…)
 • 450 gramov pečene slanine,
 • 100 gramov ribanega sira,
 • 1 dcl belega vina,
 • 100 ml smetane za kuhanje,
 • 2 veliki žlici kisle smetane,
 • 150 gramov gobic (sezonskih – jurčki, lisičke ali pa šampinjoni…)
 • Poljubne testenine (količina je odvisna od števila oseb),

Postopek priprave:

Za začetek si pripravimo – čebulo, česen in maslo.

gratinirane testenine

Če imate svežo baziliko in peteršilj, ga nasekljajte in ga potrosite po maslu, ki ste ga predhodno odrezali.
gratinirane testenine
Menimo, da tako bazilika in peteršilj oddata lep vonj in okus že na samem začetku kuhanja. Prav tako, pa bo čebula posrkala ves okus bazilike in peteršilja, tako boste ustvarili čudovito osnovo za sam začetek kuhanja.

gratinirane testenine

Ta korak s kokosovim oljem je zares poljuben, nam je pri kuhi vseh jedi zelo pri srcu, saj ne le, da ima svoje čudovite prednosti, ki jih pusti na zdravje, prav tako doda jedi sladek in kremast okus.

gratinirane testenine

Maslo, baziliko in peteršilj razpustite in nekaj časa (3 minute) kuhajte na zmernem ognju. *V tej fazi pa lahko dodate tudi kokosovo olje.

gratinirane testenine

Po treh minutah dodajte poljubno narezano čebulo, počakajte, da se omehča in nato dodajte še česen.

gratinirane testenine

Med praženjem čebule, peteršilja in česna narežite pečeno slanino na kocke, trakce… skratka poljubno.

Tudi vaš oglas je lahko tukaj

gratinirane testenine

Nato pa jo dodajte k preostalim sestavinam v loncu in jo pražite toliko časa, da spusti maščobo in, da dobi lepo rjavo barvo. Poljubno lahko povišate ogenj, če želite skrajšati čas pečenja. Slanina se bo med tem časom čudovito povezala s čebulo, česnom, začimbami in seveda z maslom.

gratinirane testenine

Med tem časom, ko se vse sestavine v ponvi pražijo, si lahko pripravite vse potrebno za kremasto omako. V širšo posodo, dajte dve žlici kisle smetane…

gratinirane testenine

…in smetano za kuhanje. V smetano za kuhanje in kislo smetano vmešajte poljubne začimbe – v tem receptu smo uporabili malo česna v prahu za še bolj aromatičen okus; curry, ker se zares lepo poveže s česnom in čebulo; cimet za okus domačnosti in topline same jedi, mleto kumino, saj poveže okuse; poper in sol. S soljo ni potrebno pretiravati, saj je pečena slanina že sama po sebi slana.

gratinirane testenine

… Nato jih z metlico umešajte v gladko zmes.

gratinirane testenine

Gobe imajo zares čudovit okus, še bolj pa ga lahko poudarimo z dodanim vinom – najbolje je, če za ta recept uporabite kakšno bolj sladko vino. Tudi vino umešajte med že prej pripravljeno mešanico iz kisle smetane, začimb in smetane za kuhanje.

gratinirane testenine

Kakor že verjetno veste, se naj gobe ne bi dolgo toplotno obdelovale, zato jih dodamo na koncu skupaj z omako, ki smo jo pripravili prej. Vse to kuhamo približno pet minut.

gratinirane testenine

Testenine kuhajte priporočen čas, nato jih odcedite in jih stresite v ognjevarno posodo. K testeninam pa na koncu primešajte še omako.

gratinirane testenine

Preden pa postavite posodo v pečico, testenine potrosite še z ribanim sirom. Za lepši videz in okus, smo vse skupaj potrosili še z žafranom. Nato, dajte posodo, ki naj ostane odkrita, v pečico za 15 minut. Pečico pa predhodno ogrejte na 220°C.

gratinirane testenine

Gratinirane testenine z jurčki in pečeno slanino lahko ponudite s solato in si ob jedi privoščite kozarec belega vina. Testenine ne bodo imele lepe teksture, ko jih boste položili na krožnik, saj v tem receptu nismo uporabili moke – bešamel omake, saj je bolj zdravo, če se je pri kuhi izognemo na kakšen kilometer ali dva

…veliko gurmanski užitkov pri okušanju in pripravi, vam želi lemon.si

*če obožujete pečeno slanino, pa si lahko za malico pripravite slastno bageto, ovito v slanino.

Morda vam bo všeč tudi