Epsom sol – pozitivni učinki, ki jih še ne poznate

Epsom sol, v bistvu zares sploh ni sol temveč je po sestavi, mineralna spojina magnezija in sulfata, svoje ime pa je dobila po mestecu Epsom v Angliji.

Epsom sol ljudje že stoletja uporabljajo kot naravno zdravilo za najrazličnejše tegobe in težave. Ima pa tudi čudovite učinke na lepoto, prav tako pa jo lahko uporabimo okoli doma in na vrtu.

Magnezij in sulfat se iz empsomske soli zlahka absorbirata v kožo, iz tega razloga pa je tudi tako cenjena v svetu. V našem telesu se nahaja okoli 325 encimov, ki jih ureja ravno magnezij, ki pa pripomore pri zmanjševanju vnetij, izboljša delovanje mišic in pa živcev. Sulfati pa se bojujejo z odvajanjem strupov iz našega telesa.

Zato je tukaj 11 po našem mnenju najboljših možnosti za uporabo epsomske soli.

epsom sol2

 

Epsom sol: mnogo možnosti za uporabo

UBLAŽI BOLEČINO V MIŠICAH

Kopel iz epsom soli je odličen način za ublažitev bolečin v mišicah, prav tako pa blagodejno deluje tudi na zmanjševanje krčev in pa na bolečine v sklepih. Za kopel z epsom soljo pa potrebujete 400 gramov soli epsom in pa seveda vodo. Priporočljivo je, da se v kopeli za najboljše rezultate namakate okoli 15 minut.

PILING KOŽE

S pilingom kože odstranimo odmrlo kožo in s tem preprečimo, da bi se pore na telesu zamašile. Epsom sol pa lahko za piling uporabite kar med tuširanjem in sicer tako, da si jo nanesete na telo in jo preprosto drgnete ob kožo. Koža bo po pilingu imela čudovit mehak občutek.

DOMAČE MILO ZA ROKE

Iz epsom soli pa si lahko pripravite tudi domače milo za roke, ki bo brez dvoma boljše od tistega iz trgovine. Za pripravo domačega mila pa boste potrebovali:

  • 100 mililitrov olja za dojenčke,
  • 100 mililitrov vode,
  • 60 gramov epsom soli,
  • Nekaj kapljic eteričnega olja

Vse to zmešajte v prazno posodico za doziranje, pozorni pa bodite, da se bo sol lepo umešala skupaj z drugimi sestavinami.

PIKI ŽUŽELK IN INSEKTOV

Kompresijska obveza z epsom soljo je čudovit način za oskrbo pika insektov in žuželk – ose, komarja…

Boleče območje obvežite z povojem ali pa krpo, ki ste jo prej namočili v vodo z eno žlico raztopljene epsom soli. To bo ublažilo pekoč in srbeč občutek v roku le nekaj minut.

MAZILO ZA USTNICE

Suhe in razpokane ustnice znajo zares boleti. To neprijetno situacijo pa lahko vsekakor rešite z domače narejenim mazilom za ustnice iz epsom soli. Količino lahko prilagajate, glede na to koliko mazila želite, zato zmešajte enaki količini kokosovega olja in epsom soli. To bo ustnice neverjetno omehčalo, prav tako pa jih bo čudovito navlažilo.

ČISTILO ZA PLOŠČICE

Ko pride do čiščenja so kuhinjska in kopalniška tla, včasih zares pravi trn v peti. Medtem pa so čistila za ploščice ne samo draga temveč skoraj vedno vsebujejo škodljive kemikalije. Za čistilo zmešajte empsom sol in detergent za pomivanje posode, uporabite enaki količini prvega in drugega. Na gobico nanesite domače čistilo za ploščice, jih podrgnite in sperite z vodo.

UBIJALEC INSEKTOV

Epsom sol v količini 50 gramov raztopite v 200 mililitrih vode. To mešanico dajte v razpršilko in jo razpršite po ter okoli vašega doma in vrta. Tako se boste na naraven način, brez uporabe kemičnih insekticidov, znebili vseh nadležnih insektov.

BOREC PROTI ZAPRTJU

Če se bojujete z zaprtostjo, vam bo pri tem brez dvoma pomagala epsom sol. Zmešajte dve čajni žlički epsom soli v kozarec vode in spijte. Če vam okus ni ravno najbolj privlačen, pa poskusite zmešati enako količino epsom soli v sveže iztisnjeni sok.

GNOJENJE RASTLIN IN ZELENICE

Za še bolj zeleno zelenico zmešajte 200 gramov epsom soli, na vsaka 2 litra vode. Za gnojenje rastlin pa jo enkrat na teden preprosto potrosite okoli rastline. Epsom sol je še posebej učinkovita, ko pride do gnojenja paradižnika.

MEHČALEC ZA OBLAČILA

Mešanica epsom soli in eteričnega olja je čudovita kombinacija za mehčanje perila. Zmešajte 600 gramov epsom soli z dvajsetimi kapljicami eteričnega olja. K pranju pa dodajte 60 gramov mešanice.

BALZAM ZA LASE

Če vaši lasje trpijo za pomanjkanjem volumna in so brez življenja, bo mešanica balzama za lase in epsom soli, prava za vas. Mešanico naredite z enako količino balzama in soli, ko pa jo boste na nanesli na lase, pa jo tam pustite dvajset minut in jo potem sperite.

MEHKEJŠA KOŽA

Za namakanje nog v epsom soli, že morda veste. Namakanje rok v epsom sol pa je morda španska vas. Zakaj pa ne? Epsom sol bo omehčala trdo kožo, sprostila boleče prste in odstranila vso umazanijo izpod nohtov. V toplo vodo zmešajte 60 gramov epsom soli in namočite roke v mešanico za vsaj 5-10 minut.

Epsom sol